Gedachten bij de Stille Week

De Stille Week is gisteren vol rumoer begonnen. Juist in de week waarin de lijdensweg en opstanding van Jezus centraal zouden moeten staan, domineerden gesprekken over kerkmensen en kerkdiensten de talkshows en kranten. Uiterst pijnlijk.

Adeldom verplicht

Van een oud-marinier leerde ik de uitspraak: adeldom verplicht. De afgelopen dagen moest ik daar regelmatig aan denken. Grondrechten en vrijheden zijn zo waardevol dat je geroepen bent om ervoor op te komen, ze te beschermen en er op een verstandige manier mee om te gaan: adeldom verplicht. Dat geldt voor de manier waarop we als kerk omgaan met de ruimte die de grondwet biedt om diensten te beleggen. Dat geldt voor de vrijheid van onderwijs. Dat geldt voor de persvrijheid.

Kijken naar Jezus

Marco van der Straten, hoofdredacteur van Visie, schreef: “Op de zondag voor Pasen, bij de start van de week, hoop ik dat we als christenen een ander beeld kunnen laten zien. Van de Man die toen Hij werd veroordeeld geen klappen uitdeelde, maar ze incasseerde. Jezus liet zich bespotten, slaan en onschuldig veroordelen tot de dood.”

Liefde die zichzelf opoffert voor de ander. Dat is Jezus. Overigens weten wij ons daar ook niet goed raad mee. Ergens las ik: We zeggen wel dat we niets liever willen dan de liefde, we begroeten Jezus met applaus, maar in de loop van zijn levensverhaal blijkt dat hij niet past in onze structuren. Wat hij zegt is te radicaal. En dat wordt zijn dood. Jezus wist dat het zo moest gaan: de liefde zelf wordt weggewerkt (Gerrit de Kruijff).

Welkom

Godzijdank bleef het daar niet bij: Jezus overwon de dood. Dat is wat we vieren met Pasen. Dat is het evangelie dat iedere zondag centraal staat. Van harte welkom om daar iets van mee te maken. Tegenwoordig is de drempel lager dan ooit: alle kerkdiensten van de ArkRank gemeente zijn online te volgen via het ArkRank YouTube-kanaal. Ben je erbij aanstaande zondag om 10.00 uur?

Leendert Vermeulen, voorzitter wijkkerkenraad